עולם האקדמיה הוא עולם שהולך ומתקדם ודורש כל הזמן להוסיף על הידע הקיים. מהלך צבירת הידע נעשה על בסיס הידע הקיים ולכן כל עבודת חקר נדרשת להסתמך ולהישען על הידע הקיים. חוקר לעולם לא יציג טענה יש מאין ולא יביא מסקנות שלא תומכות או סותרות מחקרים קודמים. זוהי לב ליבה של העבודה האקדמית וסטודנטים לתואר ראשון כמו גם מרצים ופרופסורים מהסגל הבכיר עובדים לפי אמת המידה הזו. עבודת מחקר אפוא, מבקשת לבדוק תופעה מסוימת ולבחון אותה בכלים אקדמיים. זו יכול להיות עבודת סמינריון, תזה, עבודת גמר או אפילו עבודה קצרה בסגנון פרו סמינריון. עבודה לדוגמא בשיטות מחקר נועדה לאפשר לסטודנטים להתנסות בביצוע מחקר קטן כחלק מההכנה לקראת כתיבת סמינריון.
מה המבנה של עבודת מחקר?
המבנה של כתיבת עבודה אקדמית מזכיר במידה רבה ולא בכדי את המבנה של מאמרים אקדמיים. בהתאם לכללי הסטנדרטיזציה כל עבודת מחקר מתחילה במבוא שמציג את נושא המחקר ואת הרציונל לבחירתו. זהו כרטיס הביקור של העבודה ולפיו עתיד הקורא להחליט האם לקרוא אותה או לא. לפיכך על המבוא להיות מתומצת אך להציג את הנושא באופן ברור וכן להקיף את כל המשתנים שבהם עוסקת העבודה.
החלק הבא כולל סקירת ספרות. כאן מוצגים מושגים מרכזיים, תיאוריות ונתונים עדכניים מהספרות בתחום. בסיום הסקירה מובאת שוב שאלת המחקר ומובילה לפרק שיטת המחקר. פרק זה מציג את המשתנים, כלי המחקר, נתוני המחקר וההליך בצורה פשוטה ושיטתית מבלי להחסיר אף פרט. סוגיות אתיות שעלו יוזכרו בחלק זה עם הנמקות והסברים לדרכי ההתמודדות עמן.
הפרק הבא הוא פרק הממצאים שמביא את ממצאי המחקר כפי שעלו בראיונות, תצפיות, קבוצות מיקוד או שאלונים. לאחר מכן מגיע פרק הדיון שמביא את הממצאים ביחד עם סקירת הספרות ומציג טענה מחקרית. זה הזמן לענות על שאלת המחקר ולבחון האם אוששו או נדחו השערות המחקר. בסיום הפרק מוצגים עיקרי הממצאים, מסקנות ותובנות להמשך לצד מגבלות המחקר. לבסוף מובאת רשימת המקורות ונספחי העבודה.
מה המטרה של עבודה מחקרית?
המטרה של עבודה מחקרית היא לחדש. להביא טיעון חדש או להפריך פרדיגמה קיימת. זה נעשה כאמור לאור הספרות ובהתאם לממצאי המחקר. לפיכך חשוב מאד לדייק בשלב בחירת השאלה וכלי המחקר כדי להבטיח תוצאות שניתן יהיה לנמק בפרק הדיון. לעומת זאת עבודה לדוגמא בשיטות מחקר מבקשת להכין את הסטודנטים להתמודדות עם עבודת חקר ולפיכך אינה בהכרח מבקשת לחדש אלא דווקא להתנסות.
אילו נתונים אמורים להופיע בעבודת מחקר?
הנחיות לכתיבת עבודת מחקר ובפרט לגבי הנתונים עשויות להשתנות מעת לעת אולם בכל העבודות נדרש להציג את כלי המחקר ולתאר את אוכלוסיית המחקר. עוד נדרש להביא נתוני תוקף ומהימנות בעבודות כמותניות כדי להוכיח תקפות המחקר. בנוסף, למחקר עצמו נדרש למלא שאלונים כמותניים שמהם נגזור נתונים שיעזרו לבדוק את שאלות המחקר. איסוף הנתונים נעשה בצורה שיטתית ומנומקת שישלה היגון ושאותו נסביר בפרק שיטת המחקר.
הגענו לסוף! להסבר נוסף על סוגי עבודות סמינריון מחקריות או טיפים 10 מעולים לכתיבת עבודת סמינריון.
יש לכם שאלות נוספות? מוזמנים להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם!