חיפוש מידע אקדמי כולל ודורש קריאה של חומר רב ולא תמיד ניתן לקרוא את כל המאמר כדי להחליט האם הוא מותאם לנו או לא. בדיוק לשם כך נכתב פרק המבוא של כל עבודת סמינריון ולמעשה של כל מאמר אקדמי. המבוא מאפשר לקורא המזדמן להבין ולהתוודע לעבודה מבלי לקרוא את כולה והוא מציג את עיקרי העבודה בייחוד את שאלת המחקר, הנושא והחשיבות שלו. משום כך הוא חשוב ביותר והוא מה שיגרום לקורא להחליט האם המאמר הספציפי יסייע לו או לא.
איך כותבים מבוא לסמינריון?
פרק המבוא מופיע בתחילתה של כל עבודת סמינריון והוא מהווה מעין שער לקורא שמציג את העבודה ואת נושא המחקר לקורא. מהסיבה הזו רצוי לכתוב את המבוא בסיום העבודה שאז קל יותר להציג את הנושא, הרציונל והמבנה של העבודה. לכתיבת המבוא רצוי לעבור על העבודה ולקרוא אותה שוב ולחלץ מתוכה את נושא המחקר, תחום הידע הרחב יותר שאליו הוא משתייך והמושגים העיקריים שקשורים אליו. מבוא לדוגמא בעבודה על סאטירה פוליטית יתאר את הסאטירה הפוליטית כסגה תקשורתית, את התפקיד החברתי שלה ואת הקשר שלה לעולם התרבותי של התקשורת.
מהו צריך להכיל?
המבוא לסמינריון צריך להכיל את נושא המחקר, שאלת המחקר ואת הרציונל לבחירת השאלה. כך למשל בעבודה על הסאטירה הפוליטית נתבקש במבוא להסביר מדוע חשוב לחקור את תחום הסאטירה מנקודת המבט נחקרת ובנוסף מהי החשיבות של המחקר הספציפי. זה המקום להזכיר בקצרה מה נחקר עד כה בסוגיה המסוימת וכיצד המחקר הנוכחי מוסיף על הקיים. במקרים רבים פרק המבוא מכיל את פרקי העבודה ומציג מהם הנושאים שידונו בה. יש מרצים שמבקשים לפרט במבוא את כל פרקי העבודה בחלוקה לתת נושאים כדי לאפשר לקורא להבין מה הוא עומד לקרוא.
האם פרק המבוא משתנה בהתאם לסוג העבודה הסמינריונית?
בהחלט. בכל עבודת סמינריון נדרש לכתוב מבוא, אולם בעבודת סימנריון איכותנית המבוא יכלול את שאלת המחקר בלבד ללא השערות משום שבמחקר האיכותני לא נהוג להעלות השערות. בעבודה כמותנית לעומת זאת נדרש לכתוב את השערות המחקר כנגזרות מתוך השאלה המחקרית ששאלנו. פרט לכך אין הבדל בכתיבת המבוא ובכל סוג של עבודה הוא מהווה כאמור מעין שער שמשמש את הקורא בבואו לקרוא את העבודה.
טיפים לכתיבת מבוא
כדי לכתוב המבוא לסמינריון חשוב להבין את במנה העבודה לעומק. לפיכך יש לקרוא שוב את העבודה. מומלץ לרשום בנקודות את שאלת המחקר ואת תחום הידע שאליו היא קשורה. לאחר מכן לרשום את הנושאים העיקריים ולפרט במשפט קצר לגבי כל נושא. בהמשך יש לחבר בין הנושאים ומכאן מגיע גם הרציונל לכתיבת העבודה. חשוב ביותר לפרט במבוא את מטרת המחקר ואת החשיבות שלו, אחרת הקורא לא יתפתה להמשיך לקרוא את העבודה.