סמינריון במדעי הרוח הוא בעצם עבודה בהיקף של 15-20 עמודים שבהם דנים ובוחנים היבטים שונים של נושא מסוים. עבודה במדעי הרוח יכולה להיות בתחומי ההיסטוריה, אמנות, מקרא, פילוסופיה וכדומה. מדובר על מנעד רחב ומעניין של עבודות בנושאים שונים כאשר מכל תחום דעת נגזרים כמה וכמה נושאים רלוונטיים לכתיבת עבודה.
מהן הדרישות בעבודות סמינריוניות מסוג זה?
בדומה לכל העבודות הסמינריוניות גם עבודות סמינריוניות במדעי הרוח צריכות לעמוד בכללים המוקפדים של האקדמיה עם הקפדה על ניסוחים תקינים, משפטים קצרים ומדויקים והסתמכות על מקורות אקדמיים בלבד תוך אזכור ברור ומדויק שלהם. הנחה שגויה היא שבמדעי הרוח ניתן להביע דעה אישית ולהפליג על כנפיה לעבור מחוזות חדשים. בפועל, עבודה סמינריונית במדעי הרוח היא עבודה אקדמית לכל דבר וגם היא צריכה להיות חפה מנימה אישית, מנומקת ומדויקת.
מה מבנה העבודה בד”כ?
עבודות סמינריון במדעי הרוח על פי רוב כוללות מבוא, תקציר וסקירת ספרות ארוכה ומפורטת שמהווה את מרבית העבודה. לאחר סקירת הספרות יש להגיע למעין סינתזה שבה הכותב מבסס הנחה או טענה מחקרית שעולה מתוך הספרות שקרא ומתוך דעתו האישית. גם כאן לא נהוג לתאר את הדעה בנימה אישית אלא כמעין מסקנה או תובנה של הכותב שמתוארת בצורה אנליטית ומנומקת תוך הישענות על מקורות הידע הקיימים.
מה שיטת המחקר המקובלת בעבודה זו?
בשונה מעבודות סמינריון במדעי החברה למשל כתיבת סמינריון במדעי הרוח אינה כוללת מערך מחקרי ולכן מדובר על עבודות עיוניות. שיטת המחקר היא בעצם איסוף של חומר מגוון ורב ממדי שכולל את הספרות החשובה והרלוונטית לנושא המחקר. על סמך הספרות הזו מבסס החוקר את טענותיו. זה יכול להיות דרך השוואה בין שני מקורות או שתי גישות, ניתוח של יצירות ספרותיות או אמנותיות והשוואה ביניהן או התבוננות על תופעות היסטוריות שונות בעבר ובהווה תוך בחינת השווה והשונה ביניהן ועוד.
מה ההבדל בין עבודת סמינריון במדעי הרוח למקצועות אחרים?
ניתן לטעון שעבודת סמינריון היא עבודה אקדמית שבה באים לידי ביטוי כללי האקדמיה הכלליים ובכך אין שונה בין עבודת סמינריון במדעי הרוח ובין עבודת סמינריון בתקשורת או חינוך. מצד שני, העובדה שבתחום זה של מדעי הרוח בדרך כלל לא מבוצעים מחקרים אלא ניתוחים של יצירות, מאורעות או אירועים שקרו בעבר הופכת את העבודות הללו לעיוניות יותר. בעבודות מסוג זה נדרשים הכותבים להפגין ידע ויכולת להסיק מסקנות כמו גם את היכולת להגיע לתובנות על סמך ידע קיים ויכולת לבסס טענה מחקרית על סמך ידע קודם.
טיפים לכתיבת סמינריון במדעי הרוח
כמו כל כתיבת עבודה סמינריונית גם סמינריון במדעי הרוח מתחיל בבחירת נושא מתאים והתאמת הספרות המחקרית הרלוונטית. היות שהסקירה הספרותית מהווה חלק ניכר מהעבודה חשוב לבחור מקורות אקדמיים טובים וראויים. בנוסף, מומלץ לפרק את שאלת המחקר לסעיפים כדי לייצר סקירה שיטתית וקוהרנטית שבה החלקים ישלימו זה את זה ויובילו זה לזה.