גם אם בחרתם בתחום לימודים שלא יצריך מכם להתמודד אל מול נוסחאות, את נוסחת ההצלחה הבאה לבטח תאמצו: לפניכם, חמישה טיפים מעולים שימקדו, ידייקו ויקדמו אתכם עם כתיבת העבודה הסמינריונית שלכם.
1.שאלת המחקר חייבת לעורר בכם עניין והתלהבות!
אולי הדרך הטובה ביותר להמחיש את חשיבותה ומשמעותה של שאלת המחקר, היא לשאול אתכם בכנות: האם הייתם יוצאים חצי שנה עם אדם שאין לכם בו כל עניין? מובן שלא. אמנם לא מדובר על מערכת יחסים רומנטית, אך גם עם עבודת המחקר שלכם תהיו במערכת יחסים של לפחות חצי שנה. בחרו בנושא מחקר שמרגש אתכם, מחדיר בכם מוטיבציה וגורם לכם לרצות ללמוד ולגלות ועוד ועוד.
2.שנו את סביבת הלמידה שלכם לפחות פעם בשבוע
עבודת סמינריון דורשת מכם השקעה של מספר שעות ביום למשך מספר חודשים. תתפלאו עד כמה סביבת הלמידה שלכם תשפיע על הערנות, ההשראה והמוטיבציה שלכם. נסו להימנע ממצב בו אתם לא מסוגלים לראות עוד את החדר שלכם או את האזור השקט בספרייה. כשם שאתם מתכננים לעצמכם לו”ז למידה, כך כדאי גם לתכנן לו”ז סביבת למידה. דלגו בין בתי קפה, פארק עירוני, חדרי עבודה בתשלום לפי שעה וכן הלאה.
3.צפו בסרטים בעלי זיקה לנושא המחקר שלכם
עד לפני כמה שנים, סטודנטים יכלו ללמוד ולחקור נושאים רק על בסיס מאמרים אקדמיים. כיום, בעידן האינטרנט, אתם חשופים לאינספור תחקרים מצולמים, ראיונות בכתבי עת, סדרות וגם סרטים בכל נושא שאתם רק יכולים לעלות על דעתכם. אמנם לא תמיד תוכלו להסתמך על מקורות אלו כעל מקורות אקדמיים, אך הם בהחלט ירחיבו אתכם ויעניקו לכם נקודת מבט נוספת על נושא המחקר.
4.ראיינו אנשי מקצוע ואנשים מקבוצת מיקוד
לא במקרה עבודת הסמינריון נקראת עבודת “מחקר”. עליכם לחקור לעומק כל סוגייה וכל ראש פרק. גם אם לא תבחרו בסופו של דבר בשיטת מחקר איכותנית, כדאי בהחלט לנסות ולראיין אנשים רלוונטיים. המטרה היא ללמוד עוד על הנושא אותו אתם חוקרים דרך אנשים וקבוצות בעלי זיקה לתחום המחקר שלכם. לדוגמא: במידה ואתם סטודנטים לחינוך ושאלת המחקר שלכם נוגעת לקשיים של אימהות חד הוריות לחנך את ילדיהם לבד, נסו לאתר אם חד הורית. תוכלו להיפגש איתה, לשמוע אותה ודרכה ללמוד על קשיים, אתגרים והתמודדויות.
5.אל תתמסרו בקלות למאמרים
אפשר לשים את הדברים על השולחן: לקרוא מאמרים אקדמיים זה לא הדבר הכי מהנה בעולם. אם יש דבר אחד שאפילו מטריד קצת יותר הוא לקרוא מאמר של 40 עמודים, ולגלות לבסוף כי הוא לא תרם דבר למחקר שלכם. והנה לכם טיפ: קריאת המבוא והסיכום של המאמר, יספקו לכם הצצה שתאפשר לכם לקבל החלטה – האם לקרוא את המאמר או לא. לפני שאתם משקיעים זמן יקר, בדקו היטב האם אתם משקיעים אותו במאמר אקדמי בעל ערך…