הסקירה הספרותית נשענת על קריאת מאמרים, עיון בכתבי עת והיכרות עם מחקרים הנוגעים לתחום המחקר שלכם. את הסקירה הספרותית נהוג להציג בתחילת עבודת המחקר, זאת בכדי להעניק רקע רלוונטי לקורא רגע לפני שהוא צולל לעומק המחקר. במעמד כתיבת הסקירה, עליכם להדגיש מה פורסם בספרות המדעית-מחקרית עד לרגע כתיבת עבודתכם (עד לאן המחקר הצליח להגיע, מהם החידושים/פיתוחים האחרונים, מהן המסקנות העדכניות וכיוצא בזה).
אז איך מבצעים את הסקירה הספרותית ואיך כותבים סקירה טובה ומעניינת?
איך מבצעים סקירה ספרותית בפועל?
עליכם לגשת אל מאגרי מידע שונים – ברחבי האונליין והאופליין. לרוב, הבחירה הכמעט אוטומטית של מרבית הסטודנטים תהיה לאסוף מידע בספרייה של מוסד הלימודים. מטרתכם היא להגיע לספרים, מחקרים, מאמרים וכתבי עת שיכולים להעניק לכם רקע נרחב אודות נושא המחקר שלכם. לאחר שאתם אוספים את החומרים הרלוונטיים, מתחילה עבודתכם:
- קריאת החומרים בעיון רב
- הדגשה וסיכום של הרעיונות העיקריים
- כתיבת פרק הסקירה הספרותית
- חשוב מאד: תנו עדיפות למאמרים מ-2006 על פני מאמרים מ-1989 לדוגמא. זכרו כי מטרתכם היא להציג בסקירה הספרותית תמונה כמה שיותר עדכנית אודות נושא המחקר.
איך להציג את הסקירה הספרותית בצורה מעניינת?
- השתדלו שלא לבסס את הסקירה הספרותית על סיכום הנשען על תרגום מאנגלית לעברית. מה כן לעשות? לקחת רעיונות מרכזיים ממחקרים, וסביבם לפתח שאלות פתוחות, לקשר אותם לראשי הפרקים שלכם וליצור דיון – שלכם עם הקורא.
- הציגו בצורה עניינית וחד משמעית את הנושא בפן המחקרי שלו: מה ידוע לנו ומה לא ידוע לנו. (לדוגמא: הדגישו מה המחקר יודע נכון לשנת 2020 על תפקוד המוח).
- השתדלו להציג תמונה כמה שיותר אובייקטיבית ונייטרלית. למסקנות האישיות ולנקודת מבטכם על נושא המחקר ישנו מקום, אך בחלק הסיכום. בסקירה הספרותית יש להדגיש את העובדות “היבשות” הרלוונטיות לתחום המחקר. הימנעו מניסוחים כדוגמת “לטעמי”, “לדעתי”, “אני מאמין” וכן הלאה.
- חשוב מאד: במידה וישנם מחקרים פעילים שטרם הסתיימו, ציינו זאת. (“נכון לכתיבת שורות אלו, עוד מתנהל מחקר בתחום…”).
- לבסוף, “גרו” את הקורא עם שאלת המחקר שלכם. בהקשר זה חשוב להדגיש כי ניסוח השאלה חשוב ממש כמו התוכן שלה. ככל שהיא תהיה מסקרנת יותר, כך היא “תשאב” את הקורא, תהפוך אותו נאמן יותר לתהליך המחקר ותתרום לחוויית קריאה טובה יותר.
הסקירה הספרותית – רלוונטית ונחוצה בכל עבודת מחקר
לא אחת נשאלת השאלה והיא האם הסקירה הספרותית נחוצה בכל הסמינריונים. התשובה היא כמובן שכן. לא משנה אם שאלת המחקר שלכם תיענה באמצעות שיטות מחקר איכותניות או כמותיות, הרי שהסקירה הספרותית חייבת להיכלל בעבודה. הודות לסקירה הספרותית, אתם יכולים להעניק לקורא רקע כללי אודות נושא המחקר, אך בעיקר לשקף בפניו מה הספרות המדעית-מחקרית פרסמה עד כה בנושא.