כל עבודה מחקרית צריכה לעמוד בסטנדרטים אקדמיים ובראש ובראשונה היא צריכה להביא חידוש וערך מוסף למחקר בתחום. לעתים סטודנטים טועים לחשוב שהנושא שבחרו הוא בעל חשיבות בשעה שאינם רואים את כל התמונה המלאה. הצעת המחקר באה ליישר קו עם המרצה והמנחה ולוודא שהסטודנט מתחיל את העבודה מנקודה נכונה עם בסיס מחקרי נכון וראוי. הצעת מחקר לסמינריון היא בעצם מעין תמצית של העבודה הסמינריונית שבה מובאים מושגים מרכזיים, תיאוריות שעליהן תסתמך העבודה, שאלת המחקר והרציונל להצגתה. ההצעה בעצם מסבירה למנחה מה חשיבות המחקר ובמה הוא יעסוק.
מה המבנה של הצעת מחקר?
כאמור הצעת מחקר לעבודה סמינריונית היא תמצית של העבודה, בין אם מדובר על הצעת מחקר לדוקטורט ובין אם מדובר על הצעה עבור עבודה סמינריונית. בשני המקרים המטרה היא זהה: להביא למנחה את הרעיון המרכזי של העבודה ולהציג את הסוגיה הנחקרת. מבנה ההצעה מעט שונה בין חוג לחוג ומרצה למרצה. לעתים הצעת מחקר לסמינריון תכלול ראשי פרקים בלבד ורשימה של פריטים ביבליוגרפיים. במקרים אחרים הצעת המחקר תכלול גם סקירה תאורטית קצרה של כחצי עמוד, הסבר על שיטת המחקר וכלי המחקר ורשימה ביבליוגרפית. בהצעות מחקר לתארים מתקדמים יש צורך בסקירה רחבה והנמקות הגיוניות לבחירה בשאלת המחקר.
מה מטרתה של הצעת מחקר?
המטרה היא ליישר קו ולהסכים על התשתית המחקרית ועל הסיבה לביצוע המחקר. מה שאושר בהצעת המחקר מחייב את המשך העבודה ובתארים המתקדמים מדובר על פרוצדורה מורכבת אם יש צורך לשנות את הליך המחקר לאחר אישור ההצעה. מהסיבה הזו חשוב להקפיד על ניסוח נכון של שאלת מחקר ועל הצגת אופן והליך המחקר. בתארים ראשונים ההליך פשוט יותר וניתן לשנות לאחר אישור ההצעה חלקים מהמחקר בתיאום עם המרצה.
באיזה שלב של העבודה כותבים הצעת מחקר?
עבודה אקדמית היא כאמור עבודה תהליכית ולשלב של כתיבת הצעת מחקר לסמינריון יש חשיבות מכרעת. זהו השלב הראשוני ביותר שאמור לסייע למנחה להבין היכן נמצא הסטודנט ולסטודנט הצעת המחקר לעבודה סמינריונית מסייעת להתוות את התהליך להמשך העבודה. כתיבת הצעה טובה ומאורגנת מהווה בסיס טוב לכתיבת סקירת הספרות והיא מבטיחה תהליך יעיל ונכון של הכתיבה.
טיפים לכתיבת הצעת מחקר
כדי לכתוב הצעת מחקר ברמה גבוהה חשוב לעמוד בכללים של החוג והמרצה ולעבוד לפי ההנחיות המקוריות. בשלב הזה חשוב לבנות היטב את שאלת המחקר ולהסביר את הבסיס ואת הסיבה לבחירה בה. זה כדי לשכנע את המרצה בחשיבות המחקר ובעובדה שמדובר במחקר שניתן לבצע. עוד חשוב לבחור שיטה שתוכלו לעמוד בה עם כלי מחקר שתוכלו להשתמש בו ואוכלוסייה שתוכלו לאתר במסגרת המחקר שלכם. כמו כל עבודה אקדמית גם הצעת מחקר לסמינריון צריכה לעמוד בכללי כתיבה אקדמית עם חלוקה הגיונית לפסקות, הקפדה על כללי הציטוט הנכונים ושימוש במקורות אקדמיים. זכרו, כלל האצבע הוא שככל שתכתבו הצעה ברורה יותר כך תקבלו אישור מהר יותר ותוכלו לצאת לדרך.
עדיין מבולבלים? קבלו מאיתנו כמה טיפים לכתיבת עבודת סמינריון.
בלי שום קשר מוזמנים לדבר איתנו ולהשאיר הודעה ולקבל ייעוץ ללא התחייבות.