עבודת סמינריון ככלל היא עבודה מחקרית שדנה בסוגיה מחקרית מסוימת. היא כוללת שאלת מחקר ונשענת על תשתית תיאורטית רחבה, ספרות מקצועית ומבקשת לענות על השאלה המחקרית בין אם בעבודה אמפירית ובין אם בעבודה עיונית. במדעי החברה הסוגיות הנדונות קשורות לעולם מדעי החברה בין אם בכלכלה, תקשורת, סוציולוגיה וכדומה. נושא המחקר הוא החברה עצמה מהיבטים שונים שמשתנים בין תחום לימוד אחד למשנהו. סמינריון לדוגמא במדעי החברה יכול להיות חקר קהלי תקשורת, חקר סוגיות בכלכלה ועוד.
מהן הדרישות בעבודות סמינריוניות מסוג זה?
סמינריון במדעי החברה הוא כמו כל סמינריון בתחום דעת אחר ועליו לעמוד בכללי הכתיבה האקדמית. זה כולל כתיבה מדויקת, הקפדה על כללי ציטוט ושמירה על זכויות יוצרים, יצירת פסקאות הגיוניות עם רצף קוהרנטי, חיבור הולם בין הפרקים וכתיבה נכונה ומדויקת שאינה בגוף ראשון. המחקר האקדמי הוא כזה שמאופיין בשקיפות ולכן על החוקר לשקף בעבודה את כל ההליך המחקרי לרבות אילוצים ותקלות שקרו בו באופן שהקורא יבין מה בדיוק נעשה ולאיזו מטרה.
מה מבנה העבודה בד”כ?
עבודת סמינריון במדעי החברה כולל מבנה קבוע שבו בתחילת העבודה ישנו מבוא שכולל את רציונל העבודה, חשיבותו והחידוש שלו לתחום הידע. לאחר מכן מובאת סקירת ספרות רחבה של כשמונה עמודים שבה מוצגת הספרות בחלוקה לנושאים. זה כולל תיאוריות מרכזיות, מושגים חשובים, מחקרים קודמים שבחנו את הסוגיה או סוגיות קרובות לה וסיכום עם שאלת המחקר, ההשערות והרציונל לביצוע המחקר. הפרק הבא הוא פרק השיטה שבו בעבודה מעשית מפוטרת שיטת המחקר, כלי המחקר, המשתתפים או אוכלוסיית המחקר, אופן הדגימה וכל הליך המחקר באופן שקוף ומפורט.
בפרק הבא, פרק הממצאים מובאים ממצאי המחקר עם טבלאות, גרפים, ציטוטים ועוד. פרק הדיון הוא הפרק החשוב ביותר ובו מובאת שוב שאלת המחקר עם הרציונל לבחירתה ועיקרי הממצאים עם הסבר וקישור לסקירת הספרות. בפרק זה מביא החוקר את הטעה המחקרית שביסס ומעגן אותה בספרות הקיימת. בסוף הפרק מוצג סיכום של עיקרי הממצאים, מסקנות, המלצות יישומיות, המלצות למחקר עתידי ומגבלות המחקר. בסיום מובאת הביבליוגרפיה ולאחר מכן נספחי העבודה עם כלי המחקר- שאלונים, ראיון, ספר קודים ועוד.
מה שיטת המחקר המקובלת בעבודה זו?
שיטת המחקר במדעי החברה יכולה להיות כמותנית שמבוססת על שאלונים סגורים, ניתוחי תוכן כמותניים או איכותנית שמתבססת על ראיונות עומק, תצפיות וניתוחים סמיוטיים. במקרים רבים נהוג כיום לשלב בין שתי שיטות מחקר- כמותנית ואיכותנית כדי ליצור תמונה רחבה יותר של מושא המחקר.
טיפים לכתיבת סמינריון במדעי החברה
כתיבת עבודת סמינריון בכלל ובפרט סמינריון במדעי החברה היא מורכבת ודורשת זמן. בכל נושא יש להתעמק ולרדת לשורש התופעה ולכן חשוב לבחור נושא שיהיה מעניין ובעל זיקה לכותב או לחוקר. בנוסף חשוב לבחור נושא שיש לחוקר נגישות אליו – נגישות לנחקרים, חומרים תאורטיים ועוד. יתר על כן חשוב לבחור סוגיה שטרם נחקרה כדי שלמחקר יהיה חידוש הולם לתחום הידע.
טוב הגעתם עד הסוף, ועדיין לא ברור לכם? הכנסו לקבלת הסבר למבנה של עבודת סמינריון במדעי החברה בנושא רב תרבותיות.